Att tänka på inför renoveringen

Sommaren är här och allt fler blir sugna på att renovera där hemma. Men vad ska man tänka på innan man drar igång ett renoveringsprojekt? Vi listar de viktigaste punkterna!


Vad ska göras?

Börja alltid med att göra en övergripande plan av ditt projekt. Fundera igenom vad som påverkar vad och vilken ordning allt bör göras. Vilka delar av projektet vill man göra själv och vilka delar vill man ta hjälp av hantverkare med. Skapa en vision av slutresultatet.

När ska det göras?

Gör en tidsplan med goda marginaler. Det är lätt att vara tidsoptimistisk när man ska renovera. Det är också viktigt att kolla upp vilka tillstånd som krävs.

Bor man i villa, hus, hyresrätt eller bostadsrätt så är det olika regler och lagar som gäller. Ibland kan man behöva ett godkännande från sin förening eller ansöka om ett bygglov innan man börjar renovera.

Är det så att bygglov krävs behöver man tex ta fram en ritning och göra en bygganmälan till kommunen för godkännande. Ibland kan bara denna process ta upp till 6 månader, så det gäller att vara ute i god tid.

Budget

Tänk noga igenom er budget. Gör en beräkning innan ni påbörjar så ni har koll på hela projektet.  

Om man vill anlita en hantverkare är det bra att ta in offerter från några olika företag och jämföra.  Kontrollera så att din hantverkare har F-skatt, god ekonomi och fråga alltid efter referenskunder.

Tänk också på att utnyttja rotavdraget – 30 % av arbetskostnaden upp till 50 000 kr varje år.

Material

Kvalitén på materialet lägger grunden för hållbarheten av ditt bygge. Ofta är det smart att inte välja det billigaste alternativet, det blir lätt dyrare i längden.  

Rådslå med din hantverkare innan du köper in material om du är osäker eller låt din hantverkare göra inköpen.

Under renoveringen  

Prata med dina hantverkare och ha god kommunikation med många avstämningar under projektet. Fråga gärna en gång för mycket än inte alls.

Kontrollera slutresultatet

När allt är klart är det bra att göra en slutbesiktning med din hantverkare. Stäm av och se så att din vision har gått i uppfyllelse.

Skribent 27 juni, 2019

Sven Wiese

Projektledare och kalkyl

040 97 40 50 - info@jwmbygg.se

Tidigare nyheter

Card image cap
17 maj, 2023
Totalrenovering av lägenhet i Malmö

Vi har nu färdigställt en totalrenovering av lägenhet i Malmö. Det har varit ett stort och omfattande arbete men resultatet har blivit riktigt bra.

Läs mer
Card image cap
6 april, 2023
Tankar om byggbranschen

Vi får ofta frågan om det är rätt att renovera nu eller om man ska vänta. Här delar vi med oss av våra tankar om byggbranschen just nu.

Läs mer
Card image cap
7 december, 2022
Exklusivt samarbete med Kvik

Vi går in i ett exklusivt samarbete med Kvik och kan erbjuda alla våra kunder 20 % rabatt på hela utbudet från Kvik. Kök, badrum och garderober - du väljer från hela katalogen.

Läs mer