Tankar om byggbranschen

Vi får ofta frågan av våra kunder om det är rätt att renovera nu eller om man ska vänta på grund av konjunkturen.


Även om det inte finns något enkelt svar delar vi med oss av några tankar kring branschen och hur vi tror det kommer utveckla sig inom den närmsta tiden.
Ska man renovera nu eller ska man vänta?

Det första man ska ha i åtanke vid stora investeringar är såklart sin ekonomi. Just nu är det dyrare än vad det varit på många årtionden att ta lån från banken. Samtidigt har vi höga materialpriser som stigit på grund av både pandemin, kriget i Ukraina och inflationen. I förhållande till tre – fyra år bakåt i tiden så är det därför dyrare att ge sig in i en renoveringssatsning idag.

Vi ser att läget börjar stabilisera sig en aning men det är svårt att tro att det kommer röra sig neråt, i alla fall inte med den hastighet som det stigit. Detsamma går att tro om materialpriser som förmodligen inte kommer hitta tillbaka till de nivåer som det varit innan pandemitiden.


Smart planering och smarta materialval

Även om priserna gått upp finns där goda möjligheter att kunna hitta både bra och kostnadseffektiva materialalternativ. Utbudet är inte lika stort bara. Med smart planering av både renoveringen och materialet så kan man fortfarande genomföra prisvärda renoveringar.

Vi håller fast vid vår vanliga rekommendation – ta hjälp med planeringensfasen av en professionell hantverkare som har bra insikt på marknaden innan ni bestämmer er för upplägg och material.


Bostadsmarknaden

Vi måste också ta bostadsmarknaden i beaktning. När större hus -och lägenhetsentreprenader pausas runt om i landet kommer efterfrågan på bostadsmarknaden gå upp. Vilket ofta betyder högre bostadspriser. En väl genomförd renovering kan potentiellt bli en bra investering för framtiden.

Behöver man eller vill man renovera inom de närmsta åren och ekonomin tillåter det kan man därför redan nu sätta i gång med bygget, det är inte troligt att mycket kommer förändras på kort sikt.

Men som vanligt finns där inga enkla svar på komplicerade frågor. Slå oss en signal om ni har funderingar kring ert projekt så rådslår vi gärna kring era förutsättningarna.


Skribent 6 april, 2023

Sven Wiese

Projektledare och kalkyl

0705-823979 - info@jwmbygg.se

Tidigare nyheter

Card image cap
22 januari, 2024
Byggbranschen 2024

Ränteläget har stabiliserat sig och inflationen ser ut att fortsätta ner samtidigt som vi fortfarande ser mycket oroligheter runt om i världen. Vad betyder allt det här för byggbranschen och hur påverkas våra kunder?

Läs mer
Card image cap
17 november, 2023
Renovering hos familjen Kittelberg

Vi har genomfört en stor renovering av en 70-tals villa till familjen Kittelberg i Bara.

Läs mer
Card image cap
28 september, 2023
Renovering av hus i Lomma

Under våren har vi färdigställt en omfattande renovering av Oscar Bengtssons villa i Lomma.

Läs mer